søndag 24. januar 2010

Modernitet og modernisme


Modernitet vokste frem som følge av opplysningstida. Det baserer seg altså på ideer om fornuft, et friere menneske, og et langt mer demokratisk samfunn. Noen av de første moderne tenkerne var Francis Bacon og René Descartes. Disse offentliggjorde tankene sine allerede på det tidlige 1600-tall, men fikk ikke full gjennomslagskraft før utpå 1700-tallet. Moderniteten dreide seg altså om en endring i samfunnsmessige forhold, som demokrati, industri og tiltroen til vitenskapelig fornuft. Man gikk da et helt nytt liv i møte, og la bak seg fortiden der kristendommen, og gjennom den de geistlige, hadde størsteparten av makten i samfunnet. Det ble nye tider, og disse kunne tydelig skilles fra fortidens dager. Det er nettopp det modernitet handler om. Noe annet som viser hvor stor betydning disse endringene hadde, er de store revolusjonene, spesielt i Amerika og Frankrike. Det ble plutselig lagt mye mer vekt på det enkelte menneskes rettigheter.

Modernisme handler i større grad om det som skjedde innenfor litteratur, arkitektur og kunst på seint 1800-tall og ut gjennom 1900-tallet. Nå oppsto det mye nyskapende, for utviklingen hadde i lengre tid stagnert, så man måtte finne nye veier å gå slik at kunst og litteratur ikke skulle dø ut. Det var et felles mål å riste av seg tradisjoner, nettopp fordi de hindrer fremgang. Forfattere, kunstnere og musikere ble plutselig radikale revolusjonære, i stedet for å være opplysende.

Likheten mellom modernitet og modernismen er at nytenkning og nyskapning står sentralt. Man så nok i begge tilfeller at man var kommet til et punkt der man ikke kom videre, at man hadde stagnert, og måtte gå nye veier for å kunne skape en utvikling. Forskjellene slik jeg ser det, er at modernitet har et bredere spekter, det dreier seg om politikk og samfunn, mens modernisme holder seg innenfor kulturen. Rent bortsett fra det har moderniteten utspilt seg i en lengre tidsperiode enn modernismen.

Når man skal kople dette opp imot Det moderne prosjektet, er det modernitet vi må se på. Det moderne prosjektet er gjennomsyret av modernitetens kjennetegn, og vi har her så å si to begreper for samme betydning.

Kilder:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Modernitet


http://no.wikipedia.org/wiki/Modernisme


http://www.snl.no/modernitet



http://lexprod.bokklubbene.no/modernisme/epoke

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar